Zasady i charakterystyka diety rozdzielnej

Zasady i charakterystyka diety rozdzielnej

Dieta rozdzielna nie jest tak modna jak dieta Dukana, niemniej jednak ma swoich zwolenników. Podwaliny pod jej opracowanie stworzył rosyjski badacz odruchów – Pawłow. Zauważył on, że posiłek składający się z węglowodanów trawiony jest 2 godziny, z białek 4 godziny. Natomiast jeśli połączymy obie grupy, to trawienie trwa aż 8 godzin. Spostrzeżenie to wykorzystał angielski lekarz William Howard Hay w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Podstawą tej diety jest podział produktów na trzy grupy: białkową, węglowodanową i neutralną. Aby schudnąć, nie wolno łączyć ze sobą węglowodanów z białkami. Obie te grupy można natomiast łączyć z produktami z grupy neutralnej do której należą: owoce, warzywa (prócz ziemniaków i kukurydzy), tłuszcze, sery, oliwa, masło, ryba, oliwa, wędliny itp. Przy diecie rozdzielnej nie ma ograniczeń ilościowych. Dieta ta tym różni się od diety Atkinsa i Dukana, że nie ogranicza się do jednej grupy składników odżywczych. Można jeść i białka, i węglowodany. Ważne jest tylko, aby nie łączyć w jednym posiłku obu tych składników. Dzięki temu dieta dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych i nie szkodzi zdrowiu. Stosowanie tej diety nie tylko pomaga schudnąć, a poprawia kondycję organizmu. Oczyszcza organizm z toksyn, leczy wypryski skóry, dodaje energii oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom.