Jaka dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Jaka dieta przy nadciśnieniu tętniczym

Jak pokazują ostatnie statystyki, w naszym kraju oficjalnie leczy się na nadciśnienie już około miliona osób, jednak faktyczna skala zjawiska jest inna – nawet kilkakrotnie więcej osób nie wie nawet o tym, że cierpi na nadciśnienie, a kiedy dowiadujemy się o tym, często jest już ono w wysokim stadium zaawansowania, poczyniło w organizmie duże szkody i bardzo trudne jest do leczenia – dlatego nadciśnienie nazywane jest czasami cichym zabójcą. Czynniki, które bardzo sprzyjają nadciśnieniu, to nadmierna waga danej osoby, bardzo mało aktywny tryb życia (chodzi o aktywność fizyczną), spożywanie nadmiernej ilości soli, papierosy i alkohol. W leczeniu nadciśnienia można wymienić kilka podstawowych czynników, bowiem nie tylko same leki są istotne, aczkolwiek należy brać je bardzo regularnie i stosować się w tym względzie do wskazań i zaleceń lekarskich. Należy faktycznie unikać nie tylko soli kuchennej (najlepiej w ogóle wyeliminować ja z naszej kuchni), lecz również innych produktów spożywczych zawierających w swoim składzie sód, jak konserwanty wszelkiego rodzaju, wzmacniające smak czy zapach. Przy nadciśnieniu ważne jest zażywanie regularnie ruchu, bardzo dobrze robią ćwiczenia, na przykład na siłowni, chociaż przed ich rozpoczęciem dobrze jest odwiedzić swojego lekarza celem sprawdzenia, w jakim stanie jest serce i w jakim stopniu można ćwiczyć siłowo. Nadciśnienie tętnicze to poważny problem medyczny, którego nie wolno lekceważyć. Jeżeli tak zrobimy narazimy się na pojawienie się poważnych konsekwencji, które zagrozić mogą nawet naszemu życiu. Nikt z nas nie powinien o tym zapominać.