Aby nie dostać anemii

Aby nie dostać anemii

Anemia to dolegliwość typowo kobieca. Dotyka ona bowiem w zdecydowanej większości właśnie kobiety. Za stan taki spowodowane są między innymi miesiączki, podczas których kobieta traci naprawdę dużo żelaza. Trzeba więc zadbać o to aby w naszej diecie nie zabrakło produktów, które są doskonałym źródłem żelaza. Dzięki temu anemia nie będzie nam groziła. Z całą pewnością trzeba pamiętać, że najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Znajdziemy w nim nie tylko żelazo, ale również biało, które jest wysokowartościowe. Bardzo ważne jest również to, że w czerwonym mięsie znajdziemy także duże ilości witaminy B12, która w przypadku leczenia anemii odgrywa naprawdę wielką rolę. Doskonałym źródłem żelaza są również podroby. Warto jednak pamiętać aby nie sięgać po wątróbkę częściej niż raz w tygodniu. Doskonałym źródłem żelaza jest również żółtko jajka. Oprócz żelaza dostarczy ono nam również witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Warto podkreślić, że niezależnie od tego, czy będziemy jedli jajko gotowane na miękko, na twardo czy smażone zawartość żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 nie zmniejszy się. Warto jednak pamiętać, że nie należy jajek jeść zbyt często. Mogą one bowiem podwyższyć poziom cholesterolu we krwi. Nieocenionym źródłem żelaza są również warzywa strączkowe. Warto więc o nich pamiętać komponując swoje posiłki.